<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1513927631981990&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekruttering av ingeniører og IT-teknologer.
Styrk bedriftens renommé som arbeidsgiver ved hjelp av employer branding. 

Siste innlegg

Slik går du frem for å definere selskapets formål i fire enkle steg

Selskaper som har et tydelig og godt formulert formål er mer lønnsomme, har lettere for å rekruttere yngre arbeidstakere og får mer lojale ansatte enn de som ikke har et formål. Men hvordan går du frem for å definere selskapets formål?

Deloittes 2016 Millenial Survey viser at arbeidstakere som deler organisasjonens verdier og er mer fornøyd med formålet blir lenger i jobben. De som svarer at de er fornøyd med selskapets formål blir i gjennomsnitt værende i jobben mer enn fem år.

Les mer: Hva er employer branding og hvilke fordeler gir det?

I en undersøkelse med 100 av Norges mest innflytelsesrike selskaper kommer det frem at bedrifter med et tydelig definert og meningsfullt formål er hele 41,8 prosent mer lønnsomme enn bedrifter som ikke har et formål. Til tross for de mange fordelene ved å ha et tydelig formål viser den samme undersøkelsen at kun 30 prosent av selskapene har definert hvorfor de eksisterer.

Har ikke selskapet ditt et tydelig formål? Slik går du frem:

4-stegs guide til å definere selskapets formål

definer-selskapets-formål-for-rekruttering

1) Snakk med andre i selskapet og finn ut hva som er selskapets hensikt – utover å tjene penger

Forsøk å svare på følgende spørsmål:

  • Hva er det vi gjør?
  • Hvilket problem forsøker vi å løse?
  • Hvorfor gjør vi det?
  • Hvem er det vi gjør det for?

Formålet skal gjenspeile hva dere ønsker å utrette – hvordan utgjør akkurat deres selskap en forskjell i samfunnet? Formålet skal differensiere ditt selskap fra konkurrenter, bidra til at kunder ønsker å samarbeide med akkurat deg og at arbeidstakere ønsker å jobbe hos deg.

For å finne selskapets hensikt bør du snakke med ansatte i alle avdelinger, ikke kun de øverste lederne. Forsøk også å inkludere noen i selskapet som er gode på kommunikasjon slik at formålet formuleres på best mulig måte.

Formålet skal være kort og konsist. Klarer dere ikke å formulere det i én setning er det for langt. Begynn setningen med “Vi mener at…” Resten av setningen kan eksempelvis være: “Meningsfullt arbeid er en menneskerettighet.”

Last ned intervju om employer branding her

Ta deretter denne setningen og spør dere selv hva som ville skjedd dersom dette ble oppfylt. Svaret kan bli noe som: “Vi sikrer at alle har muligheten til meningsfylt arbeid.” Og der har dere kanskje et førsteutkast?

2) Spør dere selv: har både jeg og de andre i selskapet tro på dette formålet?

Formålet skal være motiverende for de ansatte og inspirerende for de kandidatene du ønsker å tiltrekke. Det skal være noe alle kan relatere til, ha et forhold til og strebe etter.

Dersom du ikke selv tror på det formålet dere har definert, så vil heller ingen andre tro på det. Har dere ikke klart å formulere et formål de ansatte i bedriften kan relatere til, bør dere hoppe tilbake til første punkt og begynne prosessen om igjen.

3) Formuler dette på en overbevisende og troverdig måte

Spesielt yngre generasjoner anser selskapets formål som et viktig kriterie for en jobb. Klarer de ikke å relatere til formålet og verdiene et selskap har, kommer de derfor heller ikke til å søke jobben.

Mange yngre føler nemlig at de har liten innflytelse på noen av samfunnets største utfordringer, men at de gjennom arbeid i større grad kan være med på å påvirke. Formålet bør derfor være enkelt å relatere til og vanskelig å motbevise.

Formuler formålet på en enkel, forståelig og troverdig måte som hele selskapet kan stå inne for og være stolte av.

4) Pass på at formålet ikke bare er relevant i dag, men også fem-ti år fremover i tid

Formålet skal ikke være en forhastet setning om hva dere ønsker å oppnå her og nå, det skal være noe som ikke kan utfordres av nye trender og som “går ut på dato” om et år.

Formålet med selskapet er hele grunnen til at selskapet lever, og bør bare endres dersom dere skifter forretningsplan eller om det ikke lenger føles relevant.

Artikkelen er originalt skrevet: 16.02.19. Artikkel oppdatert 10.04.19.

New Call-to-action

Karin Lima

Direktør TU Jobb, Teknisk Ukeblads stillingstjeneste og jobbportal for ingeniører, utviklere og andre informasjonsteknologer. Utdannet ingeniør med lang fartstid innen teknologi, markedsføring og reklame. Har jobbet i selskaper som Finn.no, Schibsted Classified Media og McCann.

Relaterte innlegg

Intervju: Bør du ansette mennesker eller roboter? Dette mener Telia Norge, Bouvet og ATEA

Av | on 08, jan 2020 |   For IT-sjefen For HR-ansvarlig

Det er delte meninger om hvorvidt roboter i fremtiden kommer til å overta mange av dagens arbeidsoppgaver eller ikke. Les mer ›

Intervju: – Lønnsomhet skjer når vi rekrutterer riktige mennesker til jobben

Av | on 18, des 2019 |   Employer branding For HR-ansvarlig

Employer branding er en essensiell strategi i et selskaps rekrutteringsprosess. Vi har snakket med to av selskapene som kapret en plass på Universumlisten over de mest attraktive arbeidsplassene for i [...] Les mer ›

Rekruttering av IT-kompetanse innenfor offentlig sektor

Av | on 13, nov 2019 |   For avdelingslederen For HR-ansvarlig Offentlig sektor

Rekruttering i offentlig sektor har lenge vist seg å være en utfordring og forskjellene i startlønn mellom stat og privat har enda ikke begynt å jevne seg ut – snarere tvert imot. Les mer ›

Abonnér på oppdateringer fra bloggen

Abonner på bloggen her

employer branding CTA forside
Hva TUJobb kan gjøre for deg

Abonnér på oppdateringer fra bloggen