Nye permitteringsregler, kutt i lønninger og kutt i arbeidsgiveravgift.
Det er mye å sette seg inn i under denne ekstraordinære situasjonen. Her er fem ting du bør vite.
Dette er første del av en serie med blogginnlegg der vi oppdaterer deg om den pågående korana-situasjonen og hvordan den påvirker deg som arbeidsgiver og rekrutterer.
5 ting du bør vite
1. At arbeidsgiveravgiften kuttes nå
Onsdag 19. mars ble det enighet blant partiene på Stortinget om å midlertidig kutte arbeidsgiveravgiften med fire prosentpoeng de neste to månedene. Kuttet er viktig hjelp til bedrifter i en enormt krevende situasjon, mener NHO-sjef Ole Erik Almlid.
– Dette er ekstraordinære tiltak, for en ekstraordinær situasjon. Målet er å skape trygghet for folks jobber nå, og når dette er over, sier han i en kommentar på NHOs nettsider.
Kuttet i arbeidsgiveravgiften er det viktigste krisetiltaket politikerne har gitt arbeidsgivere hittil. Det mener også Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.
– Det gjør det lettere for både SMBer og store selskaper å kunne fortsette drift i denne kritiske fase, slår han fast.
– Kutt i arbeidsgiveravgiften sikrer at de ikke behøver å permittere og at det er bedrifter å komme tilbake til, slår Sylvi Listhaug (Frp) fast ifølge Aftenposten.
Lettet over kutt i arbeidsgiveravgiften: Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide. (Foto: Ilja Hendel / Abelia)
2. Hva de ansattes rettigheter er ved permittering
I en undersøkelse svarer åtte av ti bedrifter til NHO at de vurderer å permittere ansatte på grunn av koronaepidemien, melder Karriere360.
– Vi tror ikke det vi leser. Dette betyr at vi trolig står foran en eksplosiv vekst i ledigheten i Norge, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til VG.
Arbeidsgiver skal imidlertid alltid ha saklig grunn til å permittere: Koronatilstanden er ikke en grunn i seg selv. Før beslutningen om permittering tas, skal arbeidsgiver forhandle med tillitsvalgte, skriver Karriere360.
– Det er viktigere enn noen gang at man følger spillereglene i arbeidslivet, understreker Tekna-advokat Anne Cathrine Hunstad til Karriere360.
Det er alltid en hard prosess å velge ut hvem som skal permitteres. Som arbeidsgiver er det viktig at du oppfattes som ryddig og konsekvent, og følger dine vanlige utvelgelseskriterier. Kriteriene for hvem som må gå er som regel innenfor kategoriene ansiennitet, sosiale forhold og kompetanse.
Dersom du som arbeidsgiver velger å permittere, skal det først sendes ut et permitteringsvarsel. Varselet skal inneholde følgende informasjon:
- Når arbeidstakeren skal slutte å jobbe og gå ut i permisjon.
- Hvor lenge arbeidstakeren skal forbli permittert.
Bekymret for arbeidsledigheten i Norge: NHO-sjef Ole Erik Almlid (Foto: NHO)
3. Hva din varslingsfrist er ved permittering
Hovedregelen er at arbeidstaker skal få 14 dagers varsel. Med mindre det er uvanlige omstendigheter – da kan nemlig arbeidsgiver gå ned til to dager. Tekna-advokat Hunstad uttaler til Karriere360 at 14 dager bør være fristen også under korona-pandemien.
NHO mottar også mange spørsmål om den gjeldende situasjonen gir grunnlag for to dagers frist. Partene lokalt plikter å ha reelle drøftelser om hvilken frist som er rett ut fra den faktiske situasjonen i hver enkelt virksomhet, understreker NHOs advokater.
Eksempler på at to dagers fristen kan komme til anvendelse kan være at det oppstår akutt råvaremangel, at oppdrag kanselleres eller utsettes, eller at serveringssteder o.l. helt eller delvis lukkes som følge av tiltak fra myndighetene grunnet virusutbruddet, ifølge NHOs advokater.
Reglene for lengden på en permittering er maksimalt 26 uker innenfor en periode på 18 måneder . Permitterte sikres nå "full" lønn i 20 dager etter at permitteringen er iverksatt.
4. Hvordan lønnskutt kan gjennomføres som mulig tiltak
Lønnskutt er et tiltak som kan vurderes for å redde din bedrift under denne vanskelige tiden. Kutt i lønn er en gjensidig beslutning som hver arbeidstaker må si ja til, og ikke noe arbeidsgiver kan avgjøre alene.
Midlertidig, kollektivt lønnskutt kan være et bedre tiltak for å sikre arbeidsplasser enn permitteringer og nedbemanning, både for arbeidstagerne og virksomhetene. Det skriver to advokater i Wiersholm, Siri Falch-Olsen og Helena Karoline Lie Norum, i et innlegg i Dagens Næringsliv.
Under oljekrisen i 2016 ble lønnskutt brukt, men Tekna-advokat Hunstad er skeptisk.
– Jeg ser ikke at det er et virkningsfullt tiltak. Oppsigelsene kom likevel. For mange var det ikke en stor nok besparelse, sier Hunstad til Karriere360.
Hvis man går inn for lønnskutt, må det være veldig tydelig at det er for en begrenset periode. Man må sette en tidsfrist og komme til enighet om at dette blir kompensert når hverdagen er tilbake, anbefaler hun.
Anbefaler permitteringer fremfor lønnskutt og oppsigselser: Tekna-advokat Anne Cathrine Hunstad (Foto: Mikkel Moe / Tekna)
5. Konsekvensene av oppsigelser
Så langt er det permitteringer, ikke oppsigelser, folk er opptatt av. Økonomisk mener Hunstad det er mest logikk i å permittere fremfor å si opp folk i denne situasjonen.
– Vi oppfordrer arbeidsgiver til å ikke gå til oppsigelser. Denne situasjonen er av midlertidig karakter, sier Hunstad til Karriere360.
På kort sikt er det dyrere å si opp ansatte enn å permittere dem, er hennes vurdering. Hun minner på at situasjonen er midlertidig, og at ansatte med tre måneders oppsigelsestid må lønnes i hele perioden om du sier dem opp i dag.
Ved permitteringer kuttes kostnadene med andre ord raskere, samtidig som både arbeidsgiver og -taker får tid til å se an den midlertidige situasjonen samfunnet befinner seg i.
Når det gjelder oppsigelse av lærlinger eller lærekandidater i din bedrift, kan de sikres inntekt, ifølge NHO. Dersom arbeidsmangel antas å bli varig, vil heving av kontrakten og omplassering til en annen virksomhet være en mulighet. Det er fylkeskommunen som tar avgjørelsen om å heve kontrakten.