I dagens jobbmarked sitter arbeidstakeren stadig mer i førersetet og IT-bransjen er ikke noe unntak - snarere tvert i mot. Samtidig blir etterspørselen etter IT-kompetanse større og konkurransen om de beste kandidatene blir hardere.
For å stille foran konkurrentene dine, kan nisjenettsteder gi deg et solid forsprang i jakten på de beste kandidatene. Vi har snakket med Kurt Lekanger, redaktør i Digi.no om utviklingen i IT-bransjen, og hvorfor bruk av nisjenettsteder fungerer så bra i en rekrutteringsprosess der du er ute etter den beste IT-kompetansen.
“Våre lesere er stort sett de som jobber i IT-bransjen eller de som er spesielt interessert i teknologi. Det er mange andre som også kommer innom, men en veldig stor andel jobber i IT-bransjen. Så mye som 50-60 % er faktisk utviklere”
Kurt Lekanger, redaktør i Digi.no
Hvem er Digi.no?
Digi er ett av de første IT-nyhetsnettstedene i Norge - kun digitalt. Det er en nettavis for IT-bransjen og innholdet rettes mot alle som jobber med IT. Enten det er utviklere eller om du jobber mer på ledernivå, så skal Digi.no være nisjenettstedet som dekker det som skjer i bransjen. Digi.no ligger på alt i fra 100.000 - 120.000 unike lesere i uken, og i overkant av 500.000 sidevisninger hver uke.
“Mange vil sikkert synes en del av det vi skriver om er litt nerdete. For de som jobber med disse tingene hver dag - det å ha et nettsted som kan gå litt i dybden, med journalister som kan fagfeltet sitt og med tid til å skrive litt mer teknisk om hvordan ting henger sammen, det tror jeg er bra”.
Redaktør i Digi.no, Kurt Lekanger, mener at det er viktig å være et nisjenettsted som ikke kun fokuserer på det som skjer i de store byene:
-Vi prøver å dekke ikke bare det som skjer i Oslo, men også ute i distriktene, være litt ute der det skjer. Veldig mange av de store bedriftene ligger i Oslo, men likevel er det veldig mye spennende som skjer ute i distriktene også.
I tillegg legger Kurt til at det har vært viktig, fra starten, at kompetansen på teamet er variert slik at de kan gå i dybden og dekke alle typer saker relatert til IT:
-Vi har journalister som har vært med nesten helt fra starten – i nesten 20 år. Så vi er en god miks av personer som dekker ulike fagområder. For eksempel har vi et par journalister som er veldig gode på datasikkerhet, som er en stor satsning for oss. Vi skal dekke datasikkerhet grundigere enn det dagspressen gjør. Vi ser at det stoffet som leses aller mest gjerne er der vi går litt i dybden på teknologien.
Hvorfor er nisjenettsteder, som Digi.no, et nyttig verktøy i rekrutteringen?
Skal du nå de beste kandidatene med relevant bakgrunn og kompetanse innen IT, bør du ty til skreddersydde budskap på nisjenettsteder. Med en lav arbeidsledighet har utviklingen i jobbmarkedet gjort at kandidatene er de som sitter i førersetet - det er kandidatenes marked. Noe som også Kurt kan bekrefte:
-Ja, det vet jeg at flere bedrifter har sagt. At de som søker jobb er mye mer kravstore, de vet at de er mangelvare. Jeg har snakket med IT-bedrifter som flyttet inn til sentrum fordi det ikke var noen som gadd å reise til Lysaker. Det er jo litt spesielt.
Kurt tror også at fordelen med nisjenettsteder er at du har et potensiale til å treffe de du faktisk ønsker å ansette på en annen måte gjennom nisjenettstedene:
-Det jeg tenker er at det er mye lettere å nå dem. En stillingsannonse for en IT-jobb føles veldig relevant for leserne av Digi, uten at det føles som spam. Ganske mange av leserne våre er på jakt etter ny jobb. Det er veldig stor etterspørsel og kamp om godene. Så jeg tenker at på et nisjenettsted så føles alt mer relevant og du treffer mye mer rett på de som er i målgruppen. Jeg tror også at mange besøker nisjenettsteder for å se etter den typen annonser.
Han legger også til at det ligger store fordeler i å treffe de du ønsker å nå der de er, på nisjenettstedene:
-Hvis en IT-bedrift skal ansette 400 nye utviklere, eller et selskap insourcer og bygger opp en ny IT-avdeling, så skriver ofte digi.no en sak om det. Det er interessant stoff og det at en IT-bedrift lyser ut masse stillinger innenfor et område, er relevant for leserne våre å vite om. Enten du er på jobbjakt selv, eller fordi du ser at konkurrenten driver og ansetter masse folk.
Les også: Slik bruker du nisjenettsteder i jakten på høy fagkompetanse.
Stiller bedriftene for høye krav når de rekrutterer?
I en tid der det er vanskelig å rekruttere kan det føre til at flere av bedriftene stiller seg litt mer på bakbeina og setter høyere krav for å ikke ende opp med å ta feil valg. Men er det egentlig for få dyktige med den kompetansen som kreves, eller er kravene fra bedriftene blitt for høye?
"Det stadig vil bli vanskeligere for de små bedriftene i kampen om den beste kompetansen"
Kurt tror det er litt begge deler. -Det har lenge vært snakk om at man utdanner for få IT-folk og man prøver å gjøre noe med det hele tiden. Det dukker stadig opp nye studier, men det tar tid. Hvis det kommer et masterstudie i noe nytt nå, så tar det noen år før de studentene er klare. Det tar tid å snu ting.
Karin Lima, direktør i TU Jobb, intervjuer Kurt Lekanger fra digi.no
I tillegg legger Kurt til:
-Jeg vet at noen i bransjen har kommentert at man ofte stiller veldig høye krav. Kandidaten skal ha veldig høy utdanning og masse erfaring. Leser du stillingsannonser nå så virker veldig mange av stillingene nesten uoppnåelige, og samtidig vet du at det er mangel på IT-folk. Så da er det mange som må fire litt på kravene når de ender opp med å ansette noen.
Kurt tror også at det er viktigere nå, enn noen gang, at du har stillingsannonser som skiller seg ut hvis du skal ha en sjans i rekrutteringskampen:
-Jeg har sett at veldig mange av stillingsannonsene er veldig like, det er veldig få som skiller seg noe særlig ut. Det tror jeg at mange kunne vært flinkere til. Prøve å fremheve hva det er som er spesielt med akkurat denne arbeidsplassen. Istedenfor å bare ramse opp masse krav til “dette vil vi ha fra deg”, eller du må ha sånn og sånn utdanning og så mange års erfaring.
Les også: 5 ting du må ha med i en god stillingsannonse.
Hvor viktig er det egentlig å sikre seg den beste kompetansen i fremtiden?
Med en teknologisk utvikling som ikke lar bremse på seg, er det viktig å ikke ligge etter konkurrentene dine, da kan du like gjerne starte å rydde pulten din. Kan det å sikre seg den beste kompetanse være løsningen? Kurt er i hvert fall sikker i sin sak:
-Jeg tror det vil være veldig viktig. Hvis du ser på IT-bedrifter, eller en hvilken som helst bedrift som har behov for å digitalisere løsningene sine, så er det de som har de beste løsningene, de beste ideene og det beste å tilby kundene, som vinner.
Kurt legger i tillegg til at det stadig vil bli vanskeligere for de små bedriftene i kampen om den beste kompetansen:
-Du er nødt til å ha de beste utviklerne, de beste løsningsarkitektene og de flinkeste folkene. Store IT-bedrifter som skryter av at de er norges beste arbeidsplass eller de har kommet sånn og sånn på de og de ratingene, bruker det for alt det er verdt for å tiltrekke seg folk. Dette kan være en utfordring for de mindre bedriftene. Når et stort IT-selskap skryter av at de er norges beste arbeidsplass, ja hvordan kan jeg da som liten bedrift få tak i de beste folkene? Må jeg ta til takke med de dårligste? Så det er en utfordring for alle de mindre selskapene.
Les også: Driver du en liten bedrift? 5 tips til hvordan du når ut til relevante kandidater i sosiale medier.