<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1513927631981990&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekruttering av ingeniører og IT-teknologer.

Styrk bedriftens renommé som arbeidsgiver ved hjelp av employer branding.

Siste innlegg

Intervju: Hvilke kvaliteter bør du se etter i morgendagens IT-kandidater? New Tech Lab DNB og EVRY gir deg svaret

Det er stor kamp om de beste hodene innenfor IT, men hva er det egentlig som avgjør hvilke kandidater som kan hjelpe din bedrift inn i fremtiden? 

Vi har snakket med Direktør for New Tech Lab i DNB og Head of Talent Acquisition and Recruitment hos EVRY om hvilke kvaliteter du bør se etter i morgendagens IT-kandidater.

Hvilke kvaliteter bør du se etter i morgendagens IT-kandidater?

Kvalifikasjoner som typisk trekkes frem som viktig for fremtidens IT-kandidater er blant annet lærings- og endringsvillighet samt stor interesse for teknologi og problemløsning.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Accenture, vil dagens teknologi-orienterte roller i større grad bli kreative roller; generelle roller vil bli mer spesialiserte; og roller som tidligere krevde ett kompetanseområde vil i større grad kreve flere ferdigheter.

For at din bedrift skal kunne henge med i digitaliseringen og den teknologiske revolusjonen, er du nødt til å ha med kandidater med de rette personlige egenskapene og ferdighetene – men kanskje aller viktigst: den rette innstillingen.


– Vi vil ha ja-mennesker

Yngvar Ugland, Direktør for New Tech Lab i DNB - en av DNBs avdelinger med fokus på IT og digital innovasjon - mener det er viktig å ha lærelyst, være tilpasningsdyktig og ha en positiv innstilling til utfordringer:

Vi leter etter kandidater som oppfyller følgende kriterier:

  • Lærelyst: Man har mer læring foran seg enn man har bak seg. De som trigges av dette kommer til å gjøre det bra.

  • Ja-mennesker: «Ja, vi kan» og «Ja, vi vil». Kandidaten må tro på at alt er mulig. Hvis du mener at noe er umulig, så er det det – for deg.

  • Tilpasningsdyktig: Du må evne å tilpasse deg til situasjonen.

  • T-profil: Man må kunne noe i dybden, men samtidig så må man kunne mye mer enn for eksempel bare programmering, slik at man kan lykkes ved å jobbe i tverrfaglige team. Samtidig bør du ikke bli for utvannet, og glemme dybden. Det er skummelt å kunne litt om mye uten å kunne mye om litt.”

New call-to-action


For å kunne tiltrekke de beste talentene innenfor IT, mener Ugland at arbeidsgivere bør legge til rette for en god kombinasjon av fjernjobbing og samhandling på arbeidsstedet for å skape en mer fleksibel og inspirerende arbeidshverdag:

“Endringer kommer til å bli den nye normalen og innovasjon blir noe vi gjør uten å tenke på det som innovasjon. Man bør derfor legge til rette for en god kombinasjon av fjernjobbing og effektiv samhandling på arbeidsstedet.”

Han sier videre at det blir viktig å lage “skaperplass”, som gir rom for læring – og også opplæring av andre.

“Fremover må man blir enda flinkere til å lage “skaperplass”. Det handler om konfigurerbare arbeidsplasser hvor man kan lage eller bygge ting og hvor man kan vise og lære det bort til andre.”

Les mer: Dette karakteriserer toppkandidatene innenfor IT.


– Personlige egenskaper blir viktigere enn sakkunnskap

Anna Gulliksen, Head of Talent Acquisition and Recruitment hos EVRY, sier at personlige egenskaper vil bli viktigere enn sakkunnskap – i og med at dette er noe man alltids kan lære seg.

“Følgende personlige egenskaper kommer til å bli kritiske for at organisasjonen skal overleve: mønstergjenkjenning; evnen til å håndtere kompleksitet; evnen til å håndtere og handle under forandring og usikkerhet; evnen til å levere; og å være samarbeidsvillig.”

Hun mener bedriften bør legge til rette for at arbeidsplassen blir mer nettverksbasert i form av open source:

“En trend er at arbeidsplassen blir mer nettverksbasert, det vil si at du jobber i ulike nettverk innenfor din egen organisasjon, men også i samarbeid med andre bedrifter. Du jobber mer åpent: Open source.”

Les også: Slik skaper du fremtidens IT-avdeling.


Også Gulliksen trekker frem fleksibilitet i arbeidssted som et kriterie for å kunne kapre de beste. For å kunne tilrettelegge for dette, bør all utvikling fungere på alle forskjellige plattformer: mobil, tablets, Mac og PC.

“Hvor man jobber fra kommer ikke til å være like viktig, det vil si at du kan sitte på en kafé og jobbe. Dette kan være en utfordring for oss som konsultasjonsselskap innenfor IT, da våre kunder behøver konsulenter som er på plass. Det fremhever også viktigheten av cybersikkerhet.”


Ønsker du å lese hele intervjuet med DNB og EVRY? Last ned rapporten ved å klikke på knappen nedenfor for å lære mer om hvilken IT-kompetanse de største selskapene mener vil være viktigst i tiden fremover, og hvilke kvaliteter du bør se etter i kandidatene du rekrutterer.

New call-to-action

Karin Lima

Direktør TU Jobb, Teknisk Ukeblads stillingstjeneste og jobbportal for ingeniører, utviklere og andre informasjonsteknologer. Utdannet ingeniør med lang fartstid innen teknologi, markedsføring og reklame. Har jobbet i selskaper som Finn.no, Schibsted Classified Media og McCann.

Relaterte innlegg

Intervju: Bør du ansette mennesker eller roboter? Dette mener Telia Norge, Bouvet og ATEA

Av | on 08, jan 2020 |   For IT-sjefen For HR-ansvarlig

Det er delte meninger om hvorvidt roboter i fremtiden kommer til å overta mange av dagens arbeidsoppgaver eller ikke. Les mer ›

For å nå de beste ingeniør-kandidatene må du kjenne målgruppen - det gjør vi i TU Jobb

Av | on 07, nov 2019 |   For IT-sjefen For HR-ansvarlig

Er du en av de avdelingslederne som stadig får lite relevante kandidater inn i søkerbunken din? Dette er en kjent problemstilling i rekrutteringsprosesser som du selv kan jobbe med og forbedre. Les mer ›

Abonnér på oppdateringer fra bloggen

Abonner på bloggen her

employer branding CTA forside
Hva TUJobb kan gjøre for deg

Abonnér på oppdateringer fra bloggen