<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1513927631981990&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekruttering av ingeniører og IT-teknologer.
Styrk bedriftens renommé som arbeidsgiver ved hjelp av employer branding. 

Siste innlegg

Hva koster det å finne den beste ingeniøren?

Det er et uttrykk som heter “å skyte spurv med kanon”: Du kan sørge for at ekstremt mange ser stillingsannonsene dine, eller at det er de riktige menneskene som ser dem. Det handler rett og slett om å være på rett sted til rett tid. Treffer du de beste kandidatene?

Det finnes mange måter å annonsere en ledig stilling på, og felles for de fleste er at det koster penger. Spørsmålet du må stille deg selv blir derfor: Hvilke kanaler gir deg mest verdi for pengene?

Du kan velge mellom brede annonseplattformer som når ut til “alle” og mer spesifikke kanaler som treffer akkurat de menneskene du leter etter. Benytter du deg av et bransjenettsted, som TUJobb, når du ut til den eksakte målgruppen du er på utkikk etter.

Det er selvfølgelig hyggelig med tall som viser at mange har sett annonsen eller klikket på den, men det er ikke alltid kvantitet som gjelder. Det er ikke antallet likes som teller, men om den du henvender deg til faktisk liker deg tilbake. Til syvende og sist handler det tross alt om du sitter igjen med de riktige kandidatene eller ikke.

Så hvordan treffer du egentlig de beste kandidatene?

 

For ingeniørene og teknologene

TUJobb er Teknisk Ukeblad sin jobbportal der høyt utdannede og erfarne ingeniører og teknologer møter Norges mest attraktive teknologibedrifter. Fordelen med å benytte tjenesten TUJobb er at Teknisk Ukeblad og deres redaksjonelle nettsteder er godt kjent blant denne målgruppen, og det er et sted de går for å holde seg oppdatert på de siste nyhetene innen sin bransje.

Få en gratis og uforpliktende rådgivningstime med TUJobb

For deg som skal annonsere betyr dette at du kan være synlig ved relevante søk på siden. Du vil så og si aldri kunne snakke med absolutt alle personer som kan være relevant for en stilling, og du bør derfor heller passe på å være synlig der disse personene ferdes daglig. Dette vil gi deg muligheten til å treffe både de aktive og passive jobbsøkerne.

 

Sosiale medier

Når det kommer til sosiale medier spiller det ingen rolle om du er ingeniør, teknolog, frisør, statsminister, tømrer eller butikkansatt. Vi er alle der.

Felles for de aller fleste av oss er at vi tyr til sosiale medier hvis vi kjeder oss på sofaen, er på reise eller bare trenger en kort pause i hverdagen. Vi surfer rundt og klikker på diverse artikler som interesserer oss. Det er i disse øyeblikkene du bør være synlig.

pexels-photo-196655.jpeg

Din bedrift bør være til stede i sosiale medier, men husk at organisk tilstedeværelse alene ikke er en garanti for at du når ut til de som er relevante for stillingsannonsen din. Hvorfor? Fordi du ofte ikke når ut til de personene som ikke allerede har vist interesse for din bedrift ved å følge med på innholdet dere deler i sosiale medier.

TUJobb kan derfor hjelpe deg med sosial spredning og spisset segmentering på bakgrunn av egne følgere og målgrupper – og sørger for at dine stillingsannonser blir synlige for de rette kandidatene i sosiale medier.

 

Native Ads: Employer branding rettet mot riktig bransje

Visste du at hele 30 prosent av det norske folk bruker Adblock? Det er flere menn enn kvinner som bruker det, og det er i all hovedsak personer under 35 som benytter seg av denne tjenesten.

Det kan være gode nyheter – dersom dette ikke beskriver personen du ønsker å rekruttere. Adblock fungerer nemlig som en mur som blokkerer annonsene dine, noe som gjør det enda mer utfordrende å nå ut til en målgruppe eller spre et budskap. Dersom den personen du ønsker å nå benytter seg av Adblock, vil ikke han eller hun kunne se annonsen.

Det er imidlertid ikke bare Adblock som er problemet. Også “Banner blindness” kan være en utfordring når du ønsker å nå ut til spesifikke personer. “Banner blindness” oppstår når besøkende på nettsteder fullstendig ignorerer bannere. Hjernen forteller at dette er noe du ikke behøver å bruke tid på, og dette skjer selv i tilfeller hvor banneren har et budskap som faktisk er noe personen kan dra nytte av.

30 prosent ser ikke annosnenene.png

Ifølge en undersøkelse gjennomført av AudienceProject oppgir hele 34 prosent av norske internettbrukere at de har tatt i bruk annonseblokkeringsverktøy. Dette betyr at du mister nesten 60 prosent av målgruppen. Hvordan løser du det?

Ved hjelp av kvalitativ innholdsmarkedsføring, også kjent som “content marketing”, kan du nå ut til de som både fysisk og mentalt blokkerer tradisjonell bannerreklame på nett. Innholdsmarkedsføring er verdifullt og lærerikt innhold som eksempelvis kan presenteres i form av intervjuer med ansatte, case studies og rapporter.

Tall viser at kandidater stoler mer på at ansatte i en bedrift kan gi dem et riktig bilde av hvordan det er å jobbe i bedriften, enn hva bedriften kan gjøre selv. Når du maler et bilde av hvordan det faktisk er å jobbe hos dere, bør du derfor bruke interne ambassadører.

Ved å fokusere på merkevarebygging av denne typen, opplever organisasjoner opp mot 50 prosent nedgang i rekrutteringskostnader. Innhold som benyttes på denne måten kan også bidra til en lavere turnover av ansatte fordi det gir fremtidige ansatte muligheten til å bli kjent med bedriften før de søker, og dermed kan de selv avgjøre hvorvidt dere er en god “fit” eller ikke.

Innholdsmarkedsføring kan fungere like godt når det gjelder å tiltrekke nye talenter som å tiltrekke nye kunder. Ved å synliggjøre din bedrift på TUJobb og TU Medias redaksjonelle nettsider, vil du bli eksponert for både fageksperter, ledere og andre beslutningstakere innen tradisjonell ingeniørvirksomhet og IT-teknologi.

iStock-640229476.jpg

Det koster å ansette feil, eller ansette noen som kun oppfyller noen av kravene som stillingen krever. Denne kostnaden går langt utover kjøp av plassering av stillingsannonser, så bruk heller lang tid på å finne den riktige personen enn ta et valg du angrer på etter kun et par måneder. Ansett også ut i fra at personen skal passe inn, og at de selv skal trives i jobben.

Våre erfarne teknologiskribenter skreddersyr innhold de vet målgruppen din vil lese. Gjennom våre egne og tilknyttede nettsteder som TU.no og Digi.no når du ut til mellom 400- 700 000 unike brukere i uka, hvor i hovedsak menn mellom 18 og 48 år dominerer.

 

Ikke bare rekrutteringskostnad – også oppstartskostnad

Det er flere kostnader tilknyttet nyansettelser: tid, ressurser, og ikke minst annonsering i eksterne kanaler. Men det er ikke alt.

Det koster også å lære opp den nyansatte til å bli en selvstendig medarbeider. Opplæringskostnaden vil naturligvis variere avhengig av den nyansattes tidligere erfaring og andre faktorer som kan spille inn, men en nyansatt vil som regel aldri være lønnsom i begynnelsen av ansettelseforholdet.

Derfor er det viktig å ha gode rutiner, opplæringsprogrammer eller mentorordninger på plass for de nyansatte. Slike ordninger kan også bidra til å trekke inn de rette søkerne.

I et tidligere intervju med Teknisk Ukeblad forteller hodejeger Brit Teien i Alliansepartner om den “glemte tidsbruken”. Et enkelt regnestykke på deres nettsider viser at det kan ta opptil tre medarbeidere og 79 timer å gjennomføre en ansettelsesprosess. Så mye koster det å ansette noen:

  • Gjennomgang av 50 søknader: 30 minutter hver, blir 25 timer (og kanskje skal du gå gjennom enda flere?)
  • Ti førstegangsintervjuer: 1,5 time blir 30 timer (ingen tid til småprat her)
  • Fem andregangsintervjuer inkludert forberedelser og oppfølging: utgjør 15 timer (husk at du skal dobbeltsjekke det gode inntrykket du har fått med referanser)
  • To siste intervjuer, inkludert forberedelser og oppfølging, utgjør 9 timer

Slik bruker du TUJobb til å finne de beste ingeniørene og teknologene

For å kunne tiltrekke de riktige talentene og samtidig unngå budsjettsprekk når du skal ansette den beste ingeniøren, er det kritisk at du benytter riktig innhold og promoterer i de relevant kanalene for å treffe de riktige kandidatene på de rette stedene.

Med riktig promotering av innholdsmarkedsføring når du ut til alle som kan være relevant for stillingen du har utlyst, du unngår fallgruvene ved feilansettelser og sparer både tid og penger.

Artikkelen er originalt skrevet: 05.09.17. Artikkel oppdatert 27.02.19

Book gratis rådgivningstime med TUJOBB

Karin Lima

Direktør TU Jobb, Teknisk Ukeblads stillingstjeneste og jobbportal for ingeniører, utviklere og andre informasjonsteknologer. Utdannet ingeniør med lang fartstid innen teknologi, markedsføring og reklame. Har jobbet i selskaper som Finn.no, Schibsted Classified Media og McCann.

Relaterte innlegg

Korona-pandemien: Dette er risikoene ved å permittere ansatte

Av | on 06, apr 2020 |   For avdelingslederen For HR-ansvarlig

Norge opplever permittering i stor skala i disse dager. Hvordan påvirker det rekrutteringsprosessen? Og hva er risikoen for at du mister noen av dine klokeste hoder permanent, selv om du permitterer d [...] Les mer ›

Korona-pandemien: 5 ting du bør vite som arbeidsgiver

Av | on 20, mar 2020 |   For avdelingslederen For HR-ansvarlig

Nye permitteringsregler, kutt i lønninger og kutt i arbeidsgiveravgift. Det er mye å sette seg inn i under denne ekstraordinære situasjonen. Her er fem ting du bør vite. Les mer ›

[Gjesteinnlegg] Rekrutteringsguiden del 1: Kravspesifikasjon – Hvor skal dere og hvordan kommer dere dit?

Av | on 22, jan 2020 |   For HR-ansvarlig

En gjennomtenkt og presis kravspesifikasjon er selve fundamentet for en vellykket rekruttering. Hvordan skal du kapre drømmekandidaten hvis du ikke vet hva det er du ønsker å få ut av rekrutteringen – [...] Les mer ›

Abonnér på oppdateringer fra bloggen

Abonner på bloggen her

employer branding CTA forside
Hva TUJobb kan gjøre for deg

Abonnér på oppdateringer fra bloggen