<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1513927631981990&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekruttering av ingeniører og IT-teknologer.

Styrk bedriftens renommé som arbeidsgiver ved hjelp av employer branding.

Siste innlegg

[Gjesteinnlegg] Rekrutteringsguiden del 4: Referanser – Slik får du mest mulig innsikt om kandidaten

Søknad, CV og intervju kan gi deg et bilde av kandidaten – men minst like viktig er det å snakke med kandidatens referanser. Slik sikrer du at du får den informasjonen du trenger fra kandidatens referanser ved å stille de riktige spørsmålene.

Dette er fjerde del av en serie med rekrutteringstips hvor vi blant annet går gjennom hvordan du siler ut de beste kandidatene fra søkerbunken og hvordan du stiller gode intervjuspørsmål.

Vi har alle lært at det er viktig å skryte av seg selv i en jobbsøkingsprosess – vi skal jo tross alt vise hvorfor vi er den perfekte kandidaten for jobben. Søknader, CV og intervju er derfor til syvende og sist kandidatens egen versjon av sine ferdigheter og kompetanse, noe som sjeldent gir et helhetlig bilde. Nettopp derfor er det viktig at du får gjort gode og grundige referansesjekker.

Det er viktig å få gjort grundige referansesjekker

Første bud er å få tak i de referansene du tror vil kunne gi deg best mulig innsikt om kandidaten. Dersom ikke disse personene står på referanselisten, bør du spørre om å få snakke med dem.

Deretter må du ha en plan for hva du ønsker å finne ut av – og sørge for at du faktisk finner ut av det.


7 typer spørsmål å stille referansene for å få den informasjonen du trenger

Når du skal snakke med referanser, kan du bruke mange av de samme teknikkene du bruker i et kandidat-intervju. En referanse som tar for seg hvor flink og hyggelig kandidaten er, har ingen verdi.

Formålet med en referanse er å utfordre eller utdype din egen vurdering, ikke søke bekreftelser. Etter et intervju har du som regel en liste med ting du er overbevist om, og noen punkter du er usikker på.

[Last ned gratis]: Rekrutteringsguide for HR


I en referansesamtale bør du derfor ha punktene foran deg, og spørre direkte om hvert enkelt punkt – også det du tror kandidaten er god på. Begynn samtalen med å presentere deg selv, hvorfor du ringer og spør om det passer.

Dersom det passer, avklar hvilken relasjon referansen har til kandidaten. Deretter kan du begynne å stille dine spørsmål. Her er sju typer spørsmål som kan hjelpe deg med å avdekke hvor godt kvalifisert kandidaten er for akkurat din stilling:

  1. Hvordan vil referansen beskrive kandidaten og den jobben han eller hun gjorde?

  2. Gjorde kandidaten en god jobb – og hvilke konkrete resultater ble skapt?

  3. Hvordan utførte hun eller han jobben, gjerne også sammenlignet med andre på sitt nivå?

  4. Hva kan kandidaten bli bedre på?

  5. Spør om kandidaten vil mestre arbeidsrollen du beskriver – og be om konkret begrunnelse

  6. Still spørsmål om kandidatens kvalifikasjoner i forhold til stillingen – og andre ting du ønsker å vite svaret på

  7. Avslutt med et åpent ‘er det noe mer jeg burde vite om kandidaten’-spørsmål


Husk at jo bedre relasjon du klarer å skape med referansen, jo mer dybde får du i informasjonen – og jo enklere blir det å danne deg et bilde av hvorvidt det er riktig kandidat for jobben eller ikke. Ta tiden til hjelp, og still gode spørsmål som du kan relatere til dine vurderinger av kandidaten.

Får du ikke svar på spørsmålet du stilte – spør igjen. Forsøk også å lete etter ting som utfordrer din hypotese om kandidaten for å unngå å havne i fellen hvor du kun leter etter bekreftelser fordi du så gjerne vil at det skal være en god kandidat.

Lykke til med ansettelsesprosessen!

New Call-to-action

Håkon Heskja

Håkon startet sin executive search karriere i London i 2000, og er nå partner i HA Consulting. Hans fokus har hele tiden vært rekruttering av ledere til industri- og teknologiselskap, og har bistått alt fra små start-ups til multinasjonale konsern med krevende rekrutteringer nasjonalt og internasjonalt.

Relaterte innlegg

5-stegs guide: Hvordan bruke LinkedIn til å finne de beste ingeniørene

Av | on 11, sep 2019 |   Rekrutteringstips

LinkedIn er en gullgruve når det gjelder å finne de beste jobbkandidatene, men hvordan kan du utnytte det fulle potensialet i kanalen? Les mer ›

5 grunner til at employer branding er avgjørende for din rekruttering

Av | on 20, aug 2019 |   Rekrutteringstips Employer branding Effektiv rekruttering

Employer brand er noe enhver bedrift har, så spørsmålet er: Hvordan bruker du det til din fordel? Her er 5 måter employer branding kan styrke din rekrutteringsstrategi. Les mer ›

Slik har rekrutteringsmarkedet endret seg de siste 10 årene

Av | on 19, jun 2019 |   Rekrutteringstips

I løpet av de 10 siste årene har rekrutteringsbransjen endret seg raskt. Fra annonser i avisen til Google, har bransjen tatt steget for å gjøre seg mer tilgjengelig for jobbsøkerne. Men hvilke konkret [...] Les mer ›

640x350_2

Abonnér på oppdateringer fra bloggen

Abonner på bloggen her

employer branding CTA forside
Hva TUJobb kan gjøre for deg

Abonnér på oppdateringer fra bloggen