<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1513927631981990&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekruttering av ingeniører og IT-teknologer.

Styrk bedriftens renommé som arbeidsgiver ved hjelp av employer branding.

Siste innlegg

Korona-pandemien: Dette er risikoene ved å permittere ansatte

Norge opplever permittering i stor skala i disse dager. Hvordan påvirker det rekrutteringsprosessen? Og hva er risikoen for at du mister noen av dine klokeste hoder permanent, selv om du permitterer dem midlertidig?

working


Dette er andre del av en serie med blogginnlegg der vi oppdaterer deg om den pågående korana-situasjonen og hvordan den påvirker deg som arbeidsgiver og rekrutterer.

Mange permitteringer fremover

Under den pågående krisen jobber Abelias advokater Stian Kavli og Hanne Jahr Pedersen lange dager og får mye spørsmål. Men ett tema dominerer.

- Det blir uten tvil spurt mest om permittering og innholdet i Regjeringens krisepakker. Permitteringsspørsmålene har gått fra å være ganske generelle de første dagene, til å bli mer og mer finurlige - i takt med at bedriftene kommer lengre i sine prosesser og spørsmålene fra deres ansatte kommer, forklarer Jahr Pedersen og Kavli til Abelias blogg

Arbeidsledigheten i Norge er nå på rekordhøye 10,7 prosent av arbeidsstyrken, med hele 301.000 personer registrert som helt ledige, ifølge tall fra NAV 3. april.  Ingeniør- og IKT-fag er så langt ikke blant yrkesgruppene som er hardest rammet, men pilen peker dessverre bare én vei. I løpet av bare én uke økte ledigheten i disse gruppene med nærmere 240 prosent, fra 5221 til 12.266 ledige, skriver Karriere360.no.

– Situasjonen er alvorlig. Vi ser at kombinasjonen av koronapandemien og oljeprisfallet kommer til å berøre mange av våre medlemmer framover, sier Tekna-rådgiver Katrine Olsson i avdeling for arbeidsliv og juss til Karriere360.no.


Abelias advokater Stian Kavli og Hanne Jahr PedersenTravle dager: Abelias advokater Stian Kavli og Hanne Jahr Pedersen (Foto: Abelia)


Risiko: oppsigelser under permittering

Når du permitterer ansatte, er det risiko for at de sier opp. Dette må bedrifter tenke på før de permitterer ansatte, sier Hans Jørgen Bender, spesialist i arbeidsrett, advokat og partner i Selmer, til Karriere360.

Dagens permitteringsregler tar ikke hensyn til den enkelte ansatte, mener advokat Nicolay Skarning i Kvale, i et innlegg i Nettavisen. Han påpeker at dette kolliderer med at norske bedrifter blir mer og mer kompetanseorientert, hvor arbeidstakers kompetanse og motivasjon står helt sentralt.

– Da er arbeidsgiver avhengig av den ansattes tillit, som igjen kan bli svekket i en permitteringssituasjon, og særlig hvis arbeidsgiver slurver med saksbehandling, dokumentasjon og varslingsregler, advarer han.

Dine ansatte kan jobbe andre steder under en permittering, og har ifølge Arbeidsmiljøloven bare har 14 dagers oppsigelsestid så lenge han eller hun er permittert, påpeker Kvale.

– I tillegg kommer Hovedavtalen, som sier at permittering utover tre måneder gir den ansatte rett til å gå på dagen. Her er det med andre ord rikelig med muligheter til å miste de beste ansatte i bedriften.

Hans råd er derfor: prøv å la være å permittere de du ikke har råd til å miste.

 

kvaleEtterlyser mer individuelle hensyn: Avokat Nicolay Skarning (Foto: Kvale Advokatfirma)

 

Risikobilde: Størst forskjell mellom startups og offentlig sektor

Spesielt i små oppstartsbedrifter kan dette være risikabelt. Norge er i en særstilling i Europa hva gjelder lite konkurransedyktige betingelser for medeierskap for ansatte i startups, mener Karl-Christian Agerup (CEO, Forskningsparken / Oslotech), Øystein Eriksen Søreide (Adm.dir., Abelia) og Alexander Woxen(Daglig leder i Staruplab) i et innlegg i E24.

I en tid hvor mange startups og scale ups ser seg nødt til å gå til oppsigelser eller permitteringer av nøkkelansatte, kan man miste kompetente tekniske og kommersielle ressurser i vekstvirksomheter, som nå velger seg andre og sikrere jobber, varsler de.

For mer etablerte selskaper er historien noe annerledes. Og ikke minst for offentlig sektor: for deg som jobber med rekruttering her, kan dagens ustabile situasjon by på en unik sjanse for å sikre din arbeidsplass skarpe hoder på utkikk etter sikkerhet.

Hva gjør du så om du jobber i HR i en oppstartsbedrift? En effektiv opsjonsordning kunne bidratt til å redde mange virksomheter som din, mener Agerup, Eriksen og Søreide.

– Fjern tersklene og fjern begrensningene slik at vi skaper forutsigbarhet for ansatte og virksomhet. Dette vil være viktige tiltak for å redde en generasjon av startups i Norge, er Agerup, Søreide og Woxens beskjed til myndighetene i innlegget.

 

42328
Bekymret for oppstartsbedriftene: Abelias administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide (Foto: Abelia)

 

Risiko: Dine kandidater kan takke nei til jobbtilbud

En annen risiko forbundet med permitteringer som både startups og mer etablerte selskaper kan oppleve i disse dager, er at rekrutteringen halter. Motiverte kandidater som gikk inn i en ansettelsesprosses før pandemien slo inn, kan nå ende opp med å takke nei til jobbtilbudet fordi de er redde for å bytte jobb grunnet ansiennitet.

Når det gjelder lønn, beregner man etter rullerende ansiennitet, men når det gjelder nedbemanning og permitteringer, er det vanligvis hvor lenge arbeidstakeren har vært i den aktuelle bedriften som har betydning.

Skal din bedrift avvike vesentlig fra det, må dere vise til at vedkommende er kritisk for selskapets drift. Dette er viktig å ha i bakhodet om du befinner deg i en rekrutteringsprosess nå: hvis kandidaten er av kritisk betydning for dere, bør dette formidles til vedkommende, slik at du kan øke sjansene for et ja.

 

[Last ned gratis]: Rekrutteringsguide for HR

 

Utsette eller avlyse en permittering?

I denne ekstraordinære perioden kan omfattende endringer bokstavelig dukke opp over natta. Hva skjer så om du allerede har sendt ut varsler for permitteringer, men myndighetene strekker ut en hånd til oppstartsbedriftene, slik Agerup, Søreide og Woxen håper?

Eller kanskje din sektor opplever at en annen form for krisepakke hjelper bedriften din tilstrekkelig, så permitteringene med ett oppleves som for risikofylte. Kan man angre?

Ja, er svaret fra NHO. Innenfor rimelighetens grenser. NHO-advokatene forklarer:

– Ønsker man å utsette en varslet permittering, kan man det, men må si ifra til de det gjelder så raskt som mulig. Det går åpenbart en grense for hvor lenge man kan utsette iverksettelsen. Man kan ikke holde folk løpende varslet om permittering slik at de til enhver tid kan sendes hjem på kortere varsel enn 14 dager. Det vil også være viktig at utsettelsen gis til en bestemt dato, understreker NHOs advokater.

Eskil O. Vestre

Eskil O. Vestre er ansatt i TU Jobb og en av våre faste skribenter i Rekrutteringsbloggen.

Relaterte innlegg

Korona-pandemien: 5 ting du bør vite som arbeidsgiver

Av | on 20, mar 2020 |   For avdelingslederen For HR-ansvarlig

Nye permitteringsregler, kutt i lønninger og kutt i arbeidsgiveravgift. Det er mye å sette seg inn i under denne ekstraordinære situasjonen. Her er fem ting du bør vite. Les mer ›

[Gjesteinnlegg] Rekrutteringsguiden del 1: Kravspesifikasjon – Hvor skal dere og hvordan kommer dere dit?

Av | on 22, jan 2020 |   For HR-ansvarlig

En gjennomtenkt og presis kravspesifikasjon er selve fundamentet for en vellykket rekruttering. Hvordan skal du kapre drømmekandidaten hvis du ikke vet hva det er du ønsker å få ut av rekrutteringen – [...] Les mer ›

Abonnér på oppdateringer fra bloggen

Abonner på bloggen her

employer branding CTA forside
Hva TUJobb kan gjøre for deg

Abonnér på oppdateringer fra bloggen