Rekruttering | TUJobb

Sjekkliste for ansettelse av IT-medarbeidere

Skrevet av Karin Lima | 03.10.18 14:44

Kampen om de beste IT-hodene i Norge tilspisser seg stadig. For å følge utviklingen, få tak i de beste kandidatene og fremstå som en attraktiv arbeidsplass for ditt fremtidige IT-medarbeidere, gjelder det å holde tunga rett i munnen.


Det er mye som står på spill når man skal ansette en ny medarbeider. Mye må klaffe for at arbeidsforholdet skal bli positivt for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Derfor gir vi deg en sjekkliste over ting du må tenke på når du skal ansette nye IT-medarbeidere. 

 

Sjekkliste for ansettelse av IT-medarbeidere

Definer kompetansen og spesialområdene som er viktige for din bedrift

Er det viktig for din bedrift at dere har god kompetanse på IT-sikkerhet? Kanskje er IT-drift og infrastruktur viktig? Virtualisering? Devices? Business intelligence? Utvikling av robotteknologi? Eller kanskje en kombinasjon av flere forretningsområder?

Tenk også nøye gjennom hvorvidt lang arbeidserfaring eller spesifikke typer utdanning virkelig er et krav, eller om det kun er noe som er kjekt å vise til ledelsen. Sett deg ned og finn ut hvilken kompetanse som er viktig for din bedrift.



Bygg tillit innad i bransjen

Når du skal rekruttere i IT-miljøet vil et stort nettverk gi deg flere fordeler. Gode relasjoner gjør det enklere å jakte etter de beste kandidatene, samtidig som du unngår å bli møtt av skeptiske utviklere. Tillit og relasjoner gir deg muligheten til å komme tettere på de du ønsker å ansette.

Sikre at din bedrift fremstår som en attraktiv arbeidsplass

Etterspørselen etter IT-ansatte har de siste årene nådd nye høyder. Det er stor konkurranse om kandidatene, og attraktive arbeidsgivere har mange jobbsøkere å velge blant. Ta derfor en titt på ditt employer brand. Gjør du nok for å kommunisere ut til verden at din arbeidsplass er et bra sted å være?

Ta godt vare på de ansatte du allerede har

Rykter sprer seg raskt i små miljøer, og det er dessverre slik at de dårligere sprer seg raskere enn de gode. Bygg derfor opp en god arbeidskultur og pass på at dine medarbeidere hele tiden får sjansen til å utvikle seg i rollen de har. Det spiller ingen rolle om bedriften din fremstår som en attraktiv arbeidsplass dersom  realiteten er en annen.

Kommuniser tydelig hva kandidaten kan forvente i ny jobb

Det skjer ofte at stillinger “overselges” eller at det ikke kommer tydelig nok frem hva stillingen innebærer, slik at kandidaten trer inn i stillingen med forventninger som ikke er i tråd med det som faktisk leveres.

Ikke alle aspekter er attraktive for alle kandidater, så vær tydelig på spesifikke arbeidsoppgaver arbeidsrollen innebærer.

Du som arbeidsgiver må forstå faget

Kan du som leder nok om teknologi? Det vil derfor være en stor fordel å forstå grunnleggende og relevante ord og uttrykk. På den måten er det enklere for deg og kandidaten å kommunisere, og ha like oppfatninger og forventninger til arbeidsforholdet.

Evaluer kandidatens personlige egenskaper

Ja, faglig kompetanse er kanskje ekstra viktig når du ansetter IT-medarbeidere, men husk også å evaluere kandidatens personlige egenskaper. Kandidaten skal gjøre en jobb, men vedkommende skal også passe inn i miljøet på arbeidsplassen. Dette er et sted han skal trives og føle seg trygg nok til å kunne utvikle seg i rollen.

Fokuser på fremtiden

Tenk fremover. Du skal ha tak i en kandidat som er klar for det som kommer. Så og si alle bransjer vil by på livslang læring, der det kontinuerlig må søkes etter ny kunnskap, men kanskje spesielt innenfor den raskt skiftende teknologien. Ved å være fremoverlente og åpne for ny kunnskap, er sjansene store for at du og din bedrift i stor grad vil være vinnere i årene som kommer.

Artikkelen er originalt skrevet: 13.06.18. Artikkel oppdatert 03.10.18.